KONINGSDAG

De geboortedag van mijn moeder is 30 april. Toen ik heel klein was dacht ik dat ik een prinses was. Dat denken veel meisjes, maar ik wist het zeker. Als mijn moeder jarig was, stond heel Nederland op zijn kop. Ze werd als de koningin behandeld door mijn stiefvader en het was altijd gezellig op deze dag. Veel bezoek, taart, iedereen blij. Zaken als beveiliging of een heus paleis die ontbraken, vielen mij niet op. Ze bracht alle Hollanders op de been en het feestje werd zelfs op tv uitgezonden. Wie had zo’n moeder? Geen grap, hoor. Ik dacht dit echt. 

Als tiener voelde me ik me niet meer die prinses. Ik was vooral boos. Iedereen ging de hort op. Ik was vooral thuis bij onze jarige koningin. Ze vond het niet gezellig als ik hem smeerde. Wist ik veel hoe gezellig het kon zijn. Feestjes, gezelligheid, veel drinken en toen ik een Koninginnenacht in de Reguliersdwarsstraat stond te feesten begreep ik pas echt waarom iedereen altijd zo uitkeek naar Koninginnedag. Vanaf mijn 18e ging ik de Koninginnenacht combineren met een korte nacht en de verjaardag van mams. Altijd beetje brak, net als op 1 januari. Later met de meiden, deden we overdag iets leuks met ze in het Vondelpark. Altijd keiharde verkoop en centjes tellen, voordat we naar Amersfoort gingen. Het tijdperk van 3 feestjes op 1 dag duurde niet zo lang. In mijn medio dertiger jaren werd het tijd om 1 feestje te schrappen. De combinatie van Koninginnenacht, Vondelpark overdag én een retourtje Amersfoort later op de dag werd te ambitieus. Met 2 kleine kinderen naar de verjaardag van oma kon natuurlijk niet en werd geschrapt. Dit is overigens wél een grapje. Ze zou het me niet vergeven hebben.

Het vrolijke en zorgeloze karakter van de dag verdween nogal. In 2009 was er die idioot die het publiek inreed in Apeldoorn. Beatrix trad af in 2013 en we zeiden de koningin gedag. De dag werd verschoven naar 27 april. Het leek allemaal wat statiger te worden met Willem-Alexander. De vriendengroep van mijn moeder dunde wat uit en het was natuurlijk niet meer vanzelfsprekend dat ze aan het eind van de middag een drankje kwamen doen. Ze is jarig op 30 en niet op 27 april. Corona deed ook nog een duit in het zakje. We gaan Koninginnedag nu voor de tweede keer minder uitbundig vieren.

Maar ik wil niet klagen. Mijn moeder wordt 81 jaar deze maand en ik ben dankbaar dat ze er nog is. Ik heb genoeg vrienden hun ouders al zien verliezen. Maar de dagen en nachten zoals die er waren?…. Maak je geen zorgen. Wat in de Reguliersdwarsstraat was, blijft in de Reguliersdwarsstraat.

2 gedachten over “KONINGSDAG”

  1. Mooi verhaal Fenn! Ik hoop dat het nu door corona, juist veel gezelliger voor de hechte families (ouders en kinderen met aanhang) zal zijn, om dit samen te willen vieren, juist door het gemis van het samenzijn afgelopen jaar. Wel eerst een sneltest afnemen! Maak er een mooie dag van, liefs

    1. Lief van je Joan! Leuk dat je de moeite neemt om te reageren. In de Spuistraat was het ook altijd zo gezellig! De straat ontplofte. En vechten binnen HK om toiletbeheer 😉 Ik wens jou en de jouwen ook een mooie Koningsdag samen! XF

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *